Karácsonyfának való luc-, ezüst- és nordmann

fenyővásár

A karácsony legszebb beltéri ékessége a feldíszített fenyőfa, amelynek beszerzése ezekben a napokban már sürgető feladat. Megkönnyítheti ezt a sokféleség, a válogatás lehetősége, s nemcsak azért, mert jó néhány fajta tűlevelűt kínálnak, ráadásul nagyon sok helyen. Az ismertebb elárusító helyek mellett – főleg a nagyobb településeken – számos más, forgalmas ponton értékesítik a karácsonyfának valókat. 

Salgótarján. A vásárlási hajrá a méteres élőfák esetében jellemző, a cserepeseket, konténereseket a kertészeti árudákban már korábban be lehetett szerezni. Aki ezt mégis az utolsó hétre halasztotta, inkább a kedvezőbb ár reményében tett így. S hogy a mostani tarifák alacsonyabbak-e, mint a korábbiak? Könnyen eldönthetik ezt, ha számításba veszik, hogy például a salgótarjáni városközpont egyik értékesítési helyén a gyökeres luc, ezüst- és nordmann fenyőt (ebben a sorrendben) három-, négy-, illetve ötezerért adják. A méteres fácskákat ezerötszáz, (luc) és háromezerötszáz (ezüst) forintért lehet megvásárolni. Ugyancsak a belvárosban nagyon formás, szép utánzatú műfenyők között is válogathatnak a vevők, az árak mérettől és minőségtől függően tízegynéhány ezertől tizennyolcezerig emelkednek.

A salgótarjáni vásárcsarnokban egyszerű luc-, szerb luc-, ezüst-, illetve jegenye fenyő is van a kínálatban, a folyóméterenkénti árak pedig: (a fajták iménti sorrendjében) ezerötszáz, háromezerötszáz (kétféle örökzöldnél is) és háromezer forint. Itt a hét első felében gyökeres, azaz konténeres tűlevelűeket nem értékesítettek. Mintegy másfél hete kezdődött a piaci vásár, tapasztalatok szerint a kiválasztásnál most is fontos szempont a „mennyiért?”

Balassagyarmaton a város legkülönbözőbb pontjain találnak alkalmi fenyőárusokat a vevők, a választék tehát bőséges és az árak is változatosak. A piacon tegnap két árust kereshettek fel, a luc- és az ezüstfenyő példányait mérettől függően, ezerötszáz és kétezerötszáz forint közötti árakon értékesítették.

Rétságon a belvárosi zöldségárusnál és a virágárusnál találnak eladó fenyőféléket az érdeklődők.

A karácsonyfának való megválasztását leggyakrabban az anyagi lehetőségek szabják meg. A földlabdás örökzöldek iránt – praktikus szempontokra hivatkozva – inkább a fiatalabbak hagyják elcsábítani magukat. A közép-korosztálybeliek és az idősebbek az örökzöldek örökzöldjéhez a (nem gyökeres) luchoz ragaszkodnak, bár megcsodálják az impozáns rokonokat, az ezüstöt, a jegenyét, a nordmannt… Ismét mások a könnyű kezelhetőség érdekében a műfák közül választanak.

fenyővásár2