Gazdag a múzeum jövő évi kínálata

Pillanatképek a szécsényi múzeum 2015-ös életéből

Pillanatképek a szécsényi múzeum 2015-ös életéből

Sok és rendkívül változatos program szerepel a szécsény Kubinyi Ferenc Múzeum jövő évi tervei között. Az intézmény igazgatóját, dr. Limbacher Gábort a 2016-os évi elképzelésekről kérdeztük.

Szécsény. – Vannak biztos és bizonytalan terveink. Az utóbbiak közé azok tartoznak, amelyek mögött még nincsenek biztonságos anyagi alapok. Reméljük, hogy jövőre is lesznek olyan pályázatok, amellyel ezeket is meg tudjuk valósítani – kezdte a nyilatkozatát az igazgató. – Azt mondhatom, hogy január 15-én pénteken, 18.00 órakor új évi köszöntő napot tartunk, amelyen Lévárdi Beáta, a művészeti iskola tanára és együttese, valamint az Erkel Ferenc Vegyes Kar ad hangversenyt. Itt jegyzem meg, hogy az év során a közönség még három alkalommal találkozhat velük a múzeumunkban. Január 21-én a Magyar Kultúra Napjához mi is kapcsolódunk. Szécsény és a Széchenyi család címmel dr. Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója tart előadást, valamint Pap Ildikó. Februárban van a házasság hete. Ehhez kapcsolódik a család fenntartásáról egy előadásunk.

Március 15-én mi is megemlékezünk a forradalom és a szabadságharc eseményeiről. A sötétség és a fény győzelme jegyében szervezett rendezvényünk témája, Gyümölcsoltó Boldogasszony. Április 8-án tartjuk a húsvéti hangversenyünket. Április 11-én mi is megemlékezünk a költészet napjáról. Április 16-án emlékezünk meg Holokausztról. Szent György ünnepét április 23-án tartjuk. Szerepel a programunkban a trianoni emléknap, amelyre június 3-án kerül sor. Június 24-én Keresztelő Szent János tiszteletére Szent Iván-napi koncertet szervezünk. Másnap lesz a hagyományos Múzeumok éjszakája című, színes, látványos programunk. Az őszi évadban megemlékezünk Szent Mihályról, valamint Szent Mártonról, decemberben megtartjuk az adventi ünnepünket. Köztudott, hogy Szécsényben a kolostor és a kastély a Várkerttel együtt nemzeti emlékhely. Az országos szervezőknek javasoltam, hogy legyen Szécsényben, a tervezett emléknap első központi ünnepsége.

– Milyen konferenciákat szerveznek?

– Terveink szerint, ha sikerül finanszírozást szerezni, április 22-én és 23-án egy Balassi konferenciát tartunk. Balassi Bálint költő édesapja, Balassi János Szécsényben is küzdött a honért. Szeretnénk egy nagyszabású, interdiszciplináris, a politológusokat is bevonva egy nagyszabású konferenciát tartani a Rákóczi-szabadságharcról, valamint a szécsényi országgyűlésről. A harmadik tervezett konferenciánk témája a vallási néprajz.

– Milyen kiállításokat terveznek?

– Berecz Antal kortárs festőművésztől, aki Tőrincsről származik és Németországban él, a város ajándékban képeket kapott. Ezek hozzánk kerültek megőrzésre. Az alkotásokat január 19-én egy kiállításon mutatjuk be a nagyközönségnek. Február 25-én, Számon tartva címmel a kommunizmus áldozatainak állítunk emléket a kiállításunkkal. A nyáron a Palócföldi Népi Iparművészek egyesületével közösen, egy kiváló lengyel csipkekészítő munkáit mutatjuk be.

Júliusban Szép nő címmel nyitunk kiállítást, amelynek témája a női esztétikum a múltban és a jelenben. A Nyugati bástyában Sütő Levente bútorkészítő alkotásait mutatjuk be. Sikeres pályázatunknak köszönhetően megvásároltuk a nagybátonyi képeslapgyűjtő gyűjteményét, amelyet szécsényi képeslapokkal kiegészítve egy kiállításon mutatunk be. A kastély utolsó tulajdonosának, báró Lipthay Béla unokájának, Lipthay Antalnak fotóiból június 11-én nyílik kiállítás. Mindezek mellett végezzük a múzeumunkhoz kapcsolódó tudományos és kutató munkát – mondta végül dr. Limbacher Gábor.