Fontos odafigyelni az elesettekre!

A rendőrök fokozott figyelmet fordítanak az időskorúakra is

A rendőrök fokozott figyelmet fordítanak az időskorúakra is

Az új évvel egy időben a valódi kemény tél is megérkezett, ami tegnap már havazást is hozott magával. Ezekben a napokban a fedél nélkül élők vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, de érdemes odafigyelni az idősekre és az anyagi gondokkal küzdőkre is. A szakemberek mindezidáig kiváló helytállást tanúsítanak. Munkájukat a rendőrség, az önkormányzatok és a polgárőrség is segíti. A társadalom az ünnepek alatt is jól vizsgázott szolidaritásból.

Nógrád megye. Tavaly novembertől krízisellátás üzemel a hajléktalanszállókon és a befogadó állomásokon, amely márciusig, vagy mínusz 5 Celsius-fokos hőmérsékletig tart. Az év enyhébb időszakában általában 4-5 fő mozog az ellátóintézményben, a téli hónapokban ez a szám jelentősen megnövekedik – közölte a Magyar Vöröskereszt Hajléktalanokat Ellátó Intézményének vezetője.

Böhm Sándor elmondta: „a jelenlegi hideg időjárásban minden este körbejárjuk a várost forró teával, igyekszünk begyűjteni azokat az embereket, akik közterületen (gyakran elhagyatott házak pincéjében) éjszakáznak. A balassagyarmati, 20 fő fogadására alkalmas hajléktalanszállón ilyenkor 20-30 ember is megjelenik”.

Eddig senki sem került kihűlés közeli állapotba – hangsúlyozta Böhm Sándor, aki munkatársaival közel 25 éves gyakorlattal látja el a teendőket. Ez idő alatt egy jól működő rendszert sikerült kialakítani, amelynek a rendőrség és az önkormányzat is a tagja. A környező községekben élő veszélyeztetett családokat folyamatosan látogatják, és különös figyelemmel gondozzák a melegedőbe érkezőket, akik forró teát és meleg ételt is kapnak. A kisebb településeken nincs olyan infrastruktúra, amely megfelelő védelmet nyújtana az elesetteknek, ezért ők többnyire önként bevándorolnak Balassagyarmatra vagy Salgótarjánba – fejtette ki az intézményvezető.

Országosan 80-90 százalékos kihasználtsággal működnek a hajléktalanszállók. Ez az arány mutatkozik a megyeszékhelyen is, ahol a 20 fő befogadására alkalmas női egységben 18-an, míg a 42 fős férfi szállón 35-en tartózkodnak. A nappali melegedőben 30-32 rászoruló fordul meg, az éjjeli menedéken pedig rendszeresen túllépik a határszámot a napokban – számolt be róla Szőllős Józsefné, az Egészségügyi és Szociális Központ hajléktalan-ellátással foglalkozó intézményegységének vezetője. Többen vannak, akik nem hajlandóak bevonulni a menedékre, ezért őket folyamatosan felkeressük a közterületeken. Az ünnepek alatt is elláttuk őket étellel és meleg itallal, valamint takarókat is biztosítottunk számukra – tette hozzá.

A Nógrád megyei rendőrök is fokozott figyelmet fordítanak az egyedül élőkre, az időskorúakra és a hajléktalanokra. A téli hidegben folyamatosan és visszatérően ellenőrzik azokat a közterületeket és tanyákat, ahol egyedülálló, vagy idős emberek élnek, akik vagyoni helyzetük, életkoruk, illetve egészségügyi állapotuk miatt nem, vagy csak nehezen tudják biztosítani lakóhelyük fűtését, vagy saját ellátásukat.

A közterületi szolgálatot ellátó járőrök és a körzeti megbízottak, a polgárőrökkel, valamint a karitatív civil szervezetekkel közösen járják végig az érintett településrészeket, ahol a lakosság szubjektív biztonságérzetének erősítése érdekében – egy pohár forró tea mellett – válaszolnak az idős emberek biztonsággal kapcsolatos kérdéseire, és bűnmegelőzési szórólapokkal hívják fel az egyedül élők figyelmét a veszélyhelyzetekre.

A közbiztonsági ellenőrzések célja a bűnözés hatékonyabb megelőzése, felderítése, megszakítása, továbbá a bűnelkövetők kiszűrése, valamint az egyedül élők helyzetének felmérése és az időskorúakra történő fokozott odafigyelés.

A kihűlés veszélyeinek főként az utcán élők vannak kitéve, ezért a rendőrök felkutatják a hajléktalanok tartózkodási helyeit, akiket meleg teával kínálnak és tájékoztatják őket az ingyenes hajléktalan szállókról, a közelükben található melegedő helyekről, illetve arról, hogy hol juthatnak ingyenesen meleg ételhez, italhoz.

Ha környezetében bárki veszélyhelyzetről szerez tudomást, kérjen segítséget, hívja a 112-es segélyhívót vagy a 06-80-209-171-es, napi 24 órában elérhető ingyenes zöld számot!