Hatékony forrásfelhasználásra van szükség

Fontos, hogy minden felhasznált forint után jól működő, hosszan tartó munkahelyek jöjjenek létre – hangsúlyozta Rákossy Balázs (középen). Mellett Becsó Zsolt (balra) és Simon Tibor.

Fontos, hogy minden felhasznált forint után jól működő, hosszan tartó munkahelyek jöjjenek létre – hangsúlyozta Rákossy Balázs (középen). Mellett Becsó Zsolt (balra) és Simon Tibor.

Ahogy a jelenleg folyó polgármester-választási kampányban már megszokhattuk, újabb országos hírű politikus látogatott hétfőn Salgótarjánba Simon Tibor kormánypárti jelölt meghívására. Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár délelőtt vállalkozókkal egyeztetett a megyeházán, majd sajtótájékoztató keretében számolt be a jövőbeli innovációs lehetőségekről.

Salgótarján. Több – a megyeszékhelyet és térségét érintő – fejlesztési program irányító hatóságának vezetőjeként tevékenykedik Rákossy Balázs. A Terület- és Településfejlesztési (TOP), a Versenyképes Közép-Magyarország (VEKOP) és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GI-NOP) számos potenciál rejlik.

A Magyarország rendelkezésére álló 12 ezer milliárd forint hatékony felhasználásához nélkülözhetetlenek a helyi vállalkozók, a településvezetőkkel, valamint a kormányzattal való jó együttműködés. Minél nagyobb a harmónia és a partnerség, annál nagyobb az esélye, hogy hasznosan történik a források alkalmazása – világított rá az államtitkár.

Nem tudni, hogy 2021-től lesznek-e ilyen feltételek, ezért erősíteni kell a kis- és középvállalkozások versenyképességét és gazdasági részvételét. A cél, hogy helyben minél eredményesebb programok valósuljanak meg, minél több munkahely teremtődjön és minél több hozzáadott értékű termelés jöjjön létre – fogalmazott. Hozzátette: a kormány prioritása, hogy a 12 milliárd forintot gazdaságfejlesztésre használjuk fel. Elsősorban ipari beruházásokat szeretnénk támogatni, amely itt Salgótarjánban nem egy földtől elrugaszkodott célkitűzés – mondta a múltra utalva.

– A város gazdaságtörténete jó alapot biztosít arra, hogy a következő években rendelkezésre álló források termékeny talajra hulljanak. Fontos, hogy minden felhasznált forint után jól működő, hosszan tartó munkahelyek jöjjenek létre – húzta alá.

A GINOP-on belül 2700 milliárd forint vár a kis- és középvállalkozásokra. Jövő év közepéig az összes pályázatot szeretné kiírni a kormány, és 2019-ig kifizetnék a támogatásokat is.

Rákossy Balázs kijelentette: a kormány 9,2 milliárd forintot tesz elérhetővé közvetlenül Salgótarjánnak, emellett több mint 41 milliárdot a megyei önkormányzat részére. Simon Tibor elképzelései a hatékonyság, a gazdaságfejlesztés, illetve a térség felemelése irányába hatnak.

– A fejlesztési pénzek jelenleg nem a megfelelő célra vannak előirányozva Salgótarjánban – közölte Simon Tibor. Hozzátette: szeretné, ha valóban munkahelyteremtésre és gazdaságélénkítésre lennének fordítva ezek az összegek. Szolgáltató jellegű és vállalkozásbarát önkormányzatra van szükség, de az elmúlt időszakban megszületett döntések nem ezt a célt szolgálják – utalt a TOP-források tervezett felhasználására, valamint a helyi vállalkozók terheinek (építményadó- és bérleti díj) növelésére, és szorgalmazta a megszorító intézkedések visszavonását.

A 9,2 milliárd forint önmagában nem elégséges a város gazdaságának dinamizálásához. Sokkal több pénz kell, ahhoz, hogy a 23 megyei jogú város közül ne az utolsó helyen álljunk. Akár 60-70 milliárdos forrás bevonására is szükség van a felzárkózáshoz – mondta a polgármesterjelölt.

Becsó Zsolt a 21-es főút építésének folytatását, az új ipari területek feltárását és a vállalkozások segítését tartja olyan lépésnek, melyek beindíthatják a gazdaságot. Leszögezte: mindezek alapfeltétele a város működésének stabilitása és a rendelkezésre álló összegek leghatékonyabban történő felhasználása.