Évet értékeltek, összefogást sürgetnek

Az Experidance Production Ének-zenei Tagozatának koncertjével kezdődött a városi önkormányzat évzáró rendezvénye

Az Experidance Production Ének-zenei Tagozatának koncertjével kezdődött a városi önkormányzat évzáró rendezvénye

– Egykor ránk volt büszke egész Magyarország, mindenki irigykedett gazdagságunkra, gyárainkra és a jólétre, amit a település és ipara nyújtott nekünk. Ennek már régen vége! Újra kell építenünk a várost, és ehhez igenis ki kell mondanunk: segítségre lesz szükségünk! – hangzott el Fekete Zsolt, Salgótarján alpolgármesterének évértékelő beszédében.

Salgótarján. Az Experidance Production Ének-zenei Tagozatának az „Angyalok kara” című koncertjével kezdődött a város önkormányzatának évzáró rendezvénye tegnap a József Attila Művelődési Központ színháztermében. Az eseményen résztvevők olyan ismert magyar és angol-szász karácsonyi dalokra épülő „angyali jelmezekbe csomagolt” ének-zenei produkciót hallgathattak meg, amely az alap Experidance brandtől eltérő módon, most az egyszer nem táncban adott örömet és közösségi élményt a nézőknek.

A koncertet követően Fekete Zsolt alpolgármester értékelte a mögöttük hagyott esztendőt. Beszédében egyebek mellett kiemelte: „egymás között vagyunk, nem fogom szépíteni a mondandómat, Salgótarján helyzete nehéz”.

– Dóra Ottó elvesztése pedig sokként ért minket, hiszen nem csak munkatársamat, de barátomat is elvesztettem. Beletemetkezhetnék a gyászba, de ha Ottó ezt látná, biztosan összeszidna miatta, ezért nem tehetem meg. Mert tudom, hogy azt szeretné, folytassuk a munkát, és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a városért. S ha nem fogunk össze és nem teszünk meg mindent együtt Salgótarján felemelkedéséért, akkor lehúzhatjuk a rolót – hangsúlyozta Fekete Zsolt:

– Egykor ránk volt büszke egész Magyarország, mindenki irigykedett gazdagságunkra, gyárainkra és a jólétre, amit a település és ipara nyújtott nekünk. Ennek már régen vége! Újra kell építenünk a várost, és ehhez igenis segítségre lesz szükségünk! – fejtette ki.

Az alpolgármester hozzátette: a vállalkozókat tovább már nem terhelhetik, az önkormányzat pedig több embert saját erőből nem tud foglalkoztatni, hiszen így is rekordszintű a közfoglalkoztatottak száma. Napról napra élnek, minden hónapot megünnepelnek, amikor fizetést tudnak adni az embereknek. Ennek szeretnének véget vetni közös gondolkodással.

A jövő tervei kapcsán kiemelte: szeretnék, ha a megyeszékhelyen újraindulna a felsőfokú oktatás. Továbbá le akarják rakni a salgótarjáni szolgáltató szektor alapjait. Ehhez emelt szintű informatikai oktatásra és nyelvtanulásra lesz szükség, s ennek is meg kell teremteni a feltételeit.

Mindezek mellett behajtják az új ipari park ígéretét, s ezer új munkahelyet is létrehoznának a ciklus végéig. El szeretnénk érni, hogy Salgótarján kiemelt figyelmet kapjon a kormány fejlesztéspolitikájában. Szeretnék, ha az ország megtudná, a város nem csak az iparáról nevezetes, hiszen a környező dombok, hegyek és völgyek büszkeségévé válhatnak az egész nemzetnek. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson nagyszabású turisztikai programot indítanak. Továbbá útjára indítják a „Salgó vára programot”, valamint olyan ifjúsági és családi tábort alakítanak majd ki, ahol egyszerre több százan tudnak majd nyaralni.

Fekete Zsolt beszéde zárásaként elmondta, azt akarja, hogy 2025-re Salgótarján olyan legyen, ahogy Dóra Ottó víziójában elképzelte: „akkorra már sok bakancsos hazai és külföldi vendég járja majd a környező hegyeket és látogatja a vendéglátóhelyeket. Tarján olyan város lesz, ahol a dolgozni akaró ember tisztes munkából él, s mind kevesebb fiatal akar elmenni”.

Az évzáró rendezvény végül a József Attila Művelődési Központ Üvegcsarnokában állófogadással és kötetlen beszélgetéssel fejeződött be.