Bizakodva várják a rajtot

Az Africa Eco Race tereprali-versenyre induló Opel Dakar Team tagjai, Szalay Balázs pilóta (b) és Bunkoczi László navigátor állnak Opel Mokka típusú versenyautójuk előtt a fővárosi Hősök terén

Az Africa Eco Race tereprali-versenyre induló Opel Dakar Team tagjai, Szalay Balázs pilóta (b) és Bunkoczi László navigátor állnak Opel Mokka típusú versenyautójuk előtt a fővárosi Hősök terén

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős jó fizikai állapotban, felkészülten és bizakodva várja a jövő kedden kezdődő, a klasszikus Dakar-útvonalon haladó Afrika Race nemzetközi tereprali versenyt.

Africa Race. Szalay Balázs a szombati, magyarországi indulás helyszínén, a Hősök terén kedden megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a legutóbbi két-három hetet leginkább arra fordították, hogy navigátorával, Bunkoczi Lászlóval együtt minél jobb fizikai állapotba kerüljenek, közben versenyautójuk, az Opel Mokka is műszakilag megfelelően legyen felkészítve a mintegy 6000 kilométeres szaharai száguldásra.

Az Opel Dakar Team pilótája saját bevallása szerint rengeteget futott, jégkorongozott és focizott az elmúlt időszakban, míg a tavalyi Africa Race legelején gerinccsigolya-törést szenvedett Bunkoczi László napi három-négy óra speciális konditermi edzéssel és gyógytornával töltötte napjait.

– Tizenkét kilót fogytam tavaly óta, s nagyjából kilencven százalékban sikerült megcsinálnom azt, amit az orvosok előírtak nekem – árulta el a navigátor az MTI-nek, majd büszkén tette hozzá, hogy a most elvégzett komplex terheléses vizsgálaton 23 százalékkal ért el jobb eredményt, mint egy évvel korábban, a balesete előtt, pedig akkor sem volt rossz állapotban.

– Ha nem érezném jól magam, akkor most nem lennék itt – hangsúlyozta a több gerincműtéten átesett Bunkoczi László.

Szalay Balázs nem tett ígéretet arra, hogy vigyázni fog navigátorára, hiszen az elsődleges cél az lesz, hogy minél gyorsabban haladjanak előre. A pilóta elmondása alapján az autósok mezőnyében 45 induló lesz, s amatőr topversenyzők mellett a Toyota és a Mitsubishi csapata is rajthoz áll. A verseny útvonalát jól ismeri, nagyjából megegyezik azzal, amelyen húsz éve, az ő első afrikai indulása során haladt a Dakar-rali mezőnye. Szalay úgy érzi, a közel 6000 kilométeres afrikai száguldás második fele lesz a nehezebb, s az általa egyébként kedvelt dűnés szakaszok rázzák majd szét a mezőnyt.

– Mint minden versenynek, ennek is úgy indulok neki, hogy szeretném megnyerni, de már annak nagyon örülnék, ha a végén sikerülne felállnunk a dobogóra – fogalmazott az Opel Dakar Team pilótája. Bunkoczi László kicsit óvatosabb volt, ő már azzal elégedett lenne, ha műszaki-technikai hiba nélkül úgy sikerülne a verseny útvonalán végigmenniük, hogy a közben a legjobbat hozták ki magukból.

Szalayék december 26-án reggel indulnak Budapestről, versenyautójukat akkor kamion szállítja Monacóba, ahol egy nappal később lesz a gépátvétel. Ezt követően Nadorba hajózik a mezőny, ahonnan december 29-én kezdődik el a Marokkón és Mauritánián átvezető, 12 szakaszból álló viadal, amelynek végcélja – ahová január 10-én jutnak el a versenyzők – a szenegáli Rózsaszín-tónál lesz.

Az Africa Race másik magyar egysége, a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió a kamionosok mezőnyében áll rajthoz.